Jak pečovat o auto v zimě
16. 1. 2009

Jak pečovat o auto v zimě

Škrábání oken a rozčilování se u zamrzlého zámku se můžete hravě vyhnout, i když nevlastníte garáž. Zjistěte, jak správně pečovat o automobil v zimním období. Ušetříte tak svůj čas a zároveň prodloužíte životnost svého vozu.

Letos se potýkáme s nejstudenější zimou za posledních několik let. Ranní vstávání je o poznání horší kvůli nutnosti péče o promrzlý automobil. Teplota je hluboko pod bodem mrazu jen několik týdnů, ale přesto se leckdo neubrání myšlenkám na to, jak to asi dělají řidiči v severských zemích. Tipů a triků je celá řada.

Máte správnou kapalinu?
Mezi základní výbavu automobilů v našich končinách patří bezesporu nemrznoucí kapalina do ostřikovačů. Překontrolujte do kolika stupňů je právě ta vaše dostačující. U prodejců není problém sehnat tekutinu vhodnou až do 30 stupňových mrazů. Pokud je ve vašem autě například pouze do minus 10-15 stupňů, není nic jednoduššího, než ji nahradit novou. Cena je téměř zanedbatelná (cca 30 korun za 1 litr) a výměna kapaliny za vhodnější vám zajistí klidné spaní.

Stop zamrzlým oknům a zámkům
Neradi ráno vstáváte o několik minut dříve kvůli zamrzlým oknům? Tak nevstávejte! Řešení nabízí přípravky proti zamrzání oken. Ty po nanesení zajistí zpravidla ochranu trvající 3 dny. Kupříkladu speciální utěrku bránící zamrzání vnitřních stran oken pořídíte přibližně za 60 korun. Díky investici několika desítek korun se jednoduše zbavíte zamlženého výhledu z auta a následného rizika havárie vinou snížené viditelnosti. Za pár korun pořídíte i rozmrazovač zámků, který vás osvobodí od nepříjemností spojených s dobýváním se do auta.

Nezničte si motor
Kamenem úrazu zimního řízení bývá samotné vyjetí. Pokud auto startujete ještě před domem a necháváte ho zahřívat, vězte, že odborníci doporučují jiný postup. Dle expertů z německého časopisu AutoBild je vhodnější motor nechat jen několik vteřin běžet na volnoběh a následně se standardně rozjet. Poté můžete přeřadit a dostat motor na hodnoty otáček pohybující se mezi 2 000 a 2 500 ot/min. Tímto způsobem byste se měli chovat šetrně nejen k automobilu, ale také ke své peněžence. Při pouhém zahřívání vozu totiž dochází k větší spotřebě, nežli při rozjetí se s chladným motorem.

Jak na to jdou seveřané
I když existuje celá řada nejrůznějších zlepšováků, celý rok trávit přehnanou péčí o auto by bavilo jen málokoho. Ve Švédsku si s problémem se zamrzlými automobily poradili po svém. Před obytnými domy či firmami se nacházejí speciální parkoviště. Ty se vyznačují tím, že kromě vyhrazeného místa získáte za určitý poplatek i přístup ke stojánku s rozvodem elektřiny. Švédové následně automobil napojí prostřednictvím zástrčky a zajistí si tak bezproblémový ranní odjezd. V motoru se navíc nachází integrované elektrické vyhřívání, které zajistí jeho správné nahřátí. Vše si mohou řidiči v mnoha případech nastavit sami prostřednictvím internetu. Do formuláře zadají hodinu, ve které se druhý den chystají k odjezdu, a následně si mohou jít bez starostí lehnout. Ráno je čeká jen příjemné usednutí do vyhřátého vozu a bezproblémový odjezd. Nám zřejmě nezbývá, než závidět a doufat, že zima brzy poleví.

Eva Šilhánová
Autor: Eva Šilhánová

Investuji do klientů čas i letité zkušenosti. Poskytuji nezávazné poradeství z oblasti realit. Pořešme společně Váš životní příběh - nákup či prodej, investování do nemovitosti, potřebu pronajmout, finanční tíseň, či jiná specifika obchodu. 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení